Laprdam sta stignem

Dobrodošli na moj blog

11.02.2021.

O mojoj ovisnosti !

Romanova me inspirisala da malkice napisem o mojoj ovisnosti. Nisam nikada bio ovisan o kakvim opijatima, dakle nisam nikada u zivotu pusio niti alkohol pio, nisam nikada probao drogu bilo koje vrste. Ali to ne znaci da covjek ne moze biti ovisan o necemu :D Pa sam se odvikavao od :

Chipi cips - uspio se u potpunosti se odviknuti :D Od nekadasnjeg svakodnevnog testiranja raznih okusa, odlucio sam prije par godina da necu vise. Nakon toga nisam ga jeo nekoliko godina i mislim da nisam kupio ni jedan jedini cips za to vrijeme. Moguce je da sam probao po neki kod kakvog frenda, ili za novu godinu ili tako nesto, ali to ne racunam.

Šeceri. Ovisnik od secera. Jedno vrijeme dok sam zivio odvojeno od roditelja, nisam hranu shvatao ozbiljno, cak nisam bio svjestan ni koliko je ukusna. Samo mi je bilo neophodno da ne osjecam glad. I onda brza hrana je tu bila jer je lahko nabavljiva, i to su bili najcesce seceri u raznim oblicima. I tako se nastavilo i kasnije, i to je trajalo godinama. I danas secere volim, jedem najvise u cokoladi, povremeni kolac, ali sam odlucio da ih jedem sto je moguce manje. Smanjio sam na odprilike 1/5 od ranije kolicine.

Coca cola - pijem je mozda i 10 puta manje nego u ono vrijeme kad sam je navise pio. Godine 2019-te sam cak uspio da kupim samo 4-5 flasa za cijelu godinu, a i to sam kupio zbog drugih, ne zbog sebe tako da nisam ni tu popustio. Prosle godine sam ipak pio vise Cole, iako ne mnogo vise. Mozda prosjecno jedna flasa u 2-3 mjeseca. Ove godine sam vec kupio mislim 3 puta, sto je vec mnogo poredeci s mojom odlukom.

Hljeb - smanjio na mozda trecinu nekadasnjeg unosa. Jedem ga i danas, ali se ne rijetko desava da obrok bude bez hljeba sto mi je samo prosle godine bilo gotovo ne zamislivo jer sam hljeb oduvijek volio - tipicno Bosanski.

Kafa - pijem je danas prilicno. Ali sam uspio prosle godine da je ostavim na 3 mjeseca. Jedan prijatelj nije mogao da vjeruje kad sam mu rekao da sam 3 mjeseca bez i jedne soljice kafe. Jer kafa je stvarno posebna. Izgleda da je dobro piti ako se ne pretjeruje, iako ima doktora koji se ne slazu s tim. Ostavljanje kafe nije posebno djelovalo na mene. Prvih dana glavobolja, kasnije prosla, i onda sam bio ok. Kad sam je ponovo poceo piti, vidio sam da je ok i da mi odgovara ako je pijem, samo paziti na kolicinu.

Toliko se sjetih...

11.02.2021.

Good morning ...

Cim ja radim s kakvom prasinom, brusim, blanjam i sl. znam da cu imati problema s grlom. Evo mi prasina jutros iz ociju izlazi, hehe :D. Uz to ako jos jedem hranu punu secera, znam da cu se osjecati sutradan, a mozda i narednih dana ko prebijen. Al et, stas ...

Izazov ! Posto nas ovdje ima hejbet, druzimo se godinama, a toliko je situacija da raja o sebi nije rekla cak ni odakle je, tj. iz kojeg je mjesta i gdje zivi. Pa evo nesto malkice zanimljivo. Ako zelite napisite u komentaru gdje zivite, iz kojeg grada dolazite ako ne zivite u mjestu rodjenja. Mislim da to cak i za one koji ne zele da pricaju o sebi nije nikakvo davanje svoje privatnosti.
Evo ja cu napisati svoje. Ja sam rodjem u Sarajevu, ne bas u centralnim dijelovima grada, i ako se ne racunaju povremena putovanja od koji dan, ja cijeli zivot zivim u Sarajevu.

*/