Laprdam sta stignem

Dobrodošli na moj blog

11.05.2018.

Mali sitni crnac + svasta + pitanje za ove u Njemackoj

*
Gledam na Al Jaziri neki dokumentarac. Porodica iz Afrike zivi u kucici od blata koja je pokrivena slamom. Kucica je takva da je kod nas kokosinjac mnogo kvalitetnije napravljen nego te kuce. U nekoj zabiti gdje je asfalt nepoznat, vode su zeljni jer im kisa ne padne po 2 godine. Bave se poljoprivredom, a s obziorom da nemaju kise vec dugo imaju problema sa usjevima. Selo se molilo za kisu jer nije pala 2 godine, a onda kad je pala toliko je palo da im je i to napravilo poplave i stetu na poljoprivredi. Ja im se stvarno divim kako mogu da prezive u onakvim okolnostima sa onako malo hrane. Zive od onoga sto posiju, a ima godina kada usjevi zbog susa budu losi. Cudno je da mnogi govore engleski jezik pored tog nekog maternjeg, pa mi je cudno kako su ga naucili kad mislim da ni struje nemaju . Helem, ja kad vidim ono ja kazem da da ja nebih mogao prezivjeti u onom stanju.

**
Juce sam se nasao u jendoj mahali, i sad cekam tu par minuta. A nidje zive duse oko mene. I naidje jedna predivna djevojka plavih ociju, po faci vidim da je strankinja, i osmjehnu mi se :) A meni drago :) Bas su lijepe te strankinje :) A ove nase, samo se nesta i nake alaselamete ...

***
Pravim hljeb od integralnog brasna vec neko vrijeme. Fin je, bar meni. Juce pravio krompir u pretis loncu, ali bez mesa. Ja pravim hranu gotovo uvijek bez mesa. Koristim zacine i zadovoljan sam ukusom, mada povremeno kao da bih jos nesta ubacio. A nisam vala puru odvano pravio, i zaboravio na nju, et. Sta vi volite da jedete i kuhate. De nesto recite ?

****
Zamolio bih ove nase sto zive u Njemackoj ili tako negdje da mi odgovore na jedno pitanje. Jedan moj komsija kaze da u Njemackoj, posto se tamo placaju svakakvi porezi, da im drzava na kraju godine vrati dio para od svih tih para koje oni uplacuju u toku godine. Meni bas to i nema smisla da drzava uzima porez od gradzana, pa ga onda na kraju godine opet vraca istim osobama koje su ga uplatcivale u toku godine. Ali posto nemam dokaza ne mogu reci da on nije u pravu. Pa vas molim da vi kazete dali je to istina i o cemu se tu radi ? Unaprijed zahvalan NKTB :)

*/