Laprdam sta stignem

Dobrodošli na moj blog

06.05.2018.

Vagam ti, vagaj mi

Ako hoces posteno, ako hoces jednako za sve, (a jednako za sve je po mom misljenju jedina moguca mjera za ocuvanje mira, ugodnosti zivota itd na svijetu) onda ne mozes da jednom vagom vagas za sebe a drugom vagom za ostale ljude. Vaga mora biti jednaka za sve ljude na svijetu. Tako u svemu realnom i razumnom, od prava na govor do koristenja svjetskih resursa.

Kod nas na blogu je u pitanju samo pravo na govor. Ako ti imas pravo da kazes nesto, to ne znaci da neko drugi misli kao ti i ne znaci da nema pravo da ti kaze svoje misljnje. Cak iako se radi o necemu sto je stvar samo vlastitiog nacina zivota.

Meni to dobijanje suprotnih misljenja ne samo da je drago nego je to jedan od razloga zasto ja uopste ovdje pisem. Neka svako kaze sta misli o nekoj temi, pojavi, desavanju itd. Ja mislim da se ne mora cak se ni potpisati, neka kaze anonimno, jer mozda je osoba stidna ali inteligentna ili koji god da ima drugi razlog pa zato zeli biti anoniman, a zeli da ucestvuje u razgovoru sa drugim osobama.

Eh sad, da bi ljudi razgovarali moraju postojati nekakva pravila koja moraju svi da zadovolje. Ja mislim da je najbitniji (i mozda jedini uslov) je da to sto neko kaze je da ta prica ima smisla, ili ponekada ako je nejasno ostalim sta hoce da kaze neka to i objasni. U suprotnom prica je smarajuca, cak bez smisla. Jer kako raspravljati sa nekime ko ce sada reci da je, npr: "najeo se graha" a onda kasnije kaze: "ja nikada u zivotu nisam jeo graha". Ako osoba sad prica jedno, a za nekoliko minuta isto to sto je rekao pogazi.

To podrazumjeva i da jedna osoba kada govori o jednoj stvari druga osoba to ne stavlja u drugi kontekst, iako stvari na izgled su veoma slicne. Evo jedan primjer: ti npr. kazes: "Ja mislim da je to glupost", a onda ti ta osoba kaze: "Zasto ti mene nazivas glupim". Sad meni je to ok ako se desi jednom, pa onda objasnis osobi da postoji razlika izmedju: reci glupost i biti glup, jer pametan covjek moze da kaze nesto sto je glupo ili neistinito, ali to ne znaci da je ta osoba glupa. Kao npr. poznate glupe izjave nekih naucnika koji nikako nisu bili glupi. Pogrijesili su u nekom zakljucivanju ali su u sustini pametni ljudi.

Osim ovog gore sto sam rekao, mislim da je potreban minimun pristojnosti. Sad nije da se prica ne moze nastaviti ako neko nesta i opsuje, ako kaze neku uvredu, ali mislim da to u razgovoru svakako treba izbjegavati i to se sigurno moze izbjeci.

Et, toliko :)

*/